...och lite trädgård förstås!

fredag 16 mars 2012

Trädgårdsfunderingar

I år ska jag göra en ny rabatt tänkte jag. En som ska gå ut mot vår gata. Men jag har lite idétorka vad gäller vilka buskar, växter och blommor jag ska plantera. Så därför tänkte jag fråga dig om du har några fina tips till mig?

Eftersom rabatten ska vara en ersättning för en häck som inte vill växa och den är mot en infart så får det bli max 80 cm högt. Vad tror ni om en vildkaprifol? Kanske en rhododendron? Eller några thujor?Det är ganska tung lerjord och mycket sten.

På bilden är det  alltså området mellan gräsmattan bakom rabatten och vägen ni ser bortanför. En ynklig måbärshäck finns däremellan, som knappt syns. Planen är att flytta in rabatten en bit så vi kommer bort från all sprängsten som ligger där under.
En rejäl rabatt som skapar en vägg mot vägen är planen. Är såå trött på all insyn och alla bilar som åker förbi (läs känslan är ibland att de åker i vår trädgård).


 Alldeles till vänster ser ni min New Dawn rosbuske jag planterade förra sommaren. Nästan med en gång bjöd den på mängder med rosor... så vacker.


I rabatten valde jag silverarv som marktäckare. En liten planta som spred sig femdubbelt bara över en sommar. Ni ser den i sin helhet i första bilden, precis i mitten hittar ni den.


Trevlig helg önskar jag er alla!
Molly hälsar också och tackar för att ni höll tummarna idag. Allt gick fint och nu sover hon gott och vilar (men hon är inte glad åt den dumma tratten hon tvingas ha runt halsen).

 

9 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Förstår den känslan av att de åker i er trädgård. Där vi bor har vi en granne rakt över vägen bara.Sedan är det äng och skog men det kör ganska många bilar förbi på sommaren. En av anledningarna till att vi valde att bo så här var just att vi inte ville ha massor av gator, hus och människor precis intill. Här får vi vara ganska ostört men ändå nära till affärer, gator och folk, om vi vill.

Trevlig helg!

Kram Ann-Louise/lyckligapraliner

Marina sa...

Så härligt med somriga bilder. Nya rabatter är alltid kul och spännande tycker jag. Funderar själv på om jag ska utöka någonstans eller göra nytt. Men var?

New Dawn är en av mina favoritrosor.

Kram!

Jenny sa...

Underbara bilder! Härligt att gå och fundera på projekt, vare sig de är ute eller inne. Sjölv bor jag i lägenhet, så mina planer är mer om vilka blommor jag ska ha i balkonglådorna i sommar =)
Ha en fortsatt trevlig helg, kram Jenny

Cattis sa...

Ja den här tiden brukade även jag planera trädgården i mina tankar, när vi bodde i hus.
Numera är det lägenhet som gäller så då har jag Balkongfunderingar. Läs mer om det i min blogg :-)

Cattis

Villa Björkenäs Backen sa...

God natt ! :)

New down är så ljuvlig . Både med doft och färgen.

Ha en mysig helg du med !

Kram

Lotta 8`) sa...

Härliga sommarbilder *längtar*! När jag ser din bild undrar jag om ni funderat på ett staket mot vägen? Eller en enkel, hög spalje? Jag gjorde en mot grannen som är mer en markering än insynsskydd men så kan jag sätta upp armeringsmatta där klätterväxter kan vara insynsskydd. Kan man snickra lite är det inte svårt och då kanske bilarna lät bli att köra in i er trädgård :) Och så vill jag tipsa om Mästerrabatten,
http://www.mastarrabatten.se/mastarrabatten_kollektion.aspx

där finns skissat flera förslag beroende på läge, urfina rabatter och med hjälp av de förslagen, kan man börja bygga rabatter.
Lycka till och ha en skön helg ♥

Karin - Mina Rum sa...

Vildkaprifol och något vintergrönt låter väl bra. Rhododendron är ju jättefint men då måste man ju fixa surjord. Lite meck men det går ju.

Kram!

Lantliv på Holm sa...

Här blir som sagt inga stora trädgårdsprojekt i år men en New Dawn har jag längtat efter länge så det skall det absolut bli. SÅ fint med silverarv till! Och lite lavendel kanske? Tack för härliga sommar bilder. Är helt övertygad om att du kommer på hur du skall få till din nya rabatt :) Ha en fin söndag Marie! Kram kram!

Helenas blogg sa...

härliga sommarbilder, man längtar, oh superfina rosor...