...och lite trädgård förstås!


söndag 28 augusti 2011

Pekankolapaj ~ Pecan caramel pie

M yssöndag välkommen!
Inga större planer idag heller, så skönt att bara ta dagen som den kommer emellanåt.
För en stund sen så fikade vi, vi provsmakade så klart pekankolapajen jag bakade igår.
En paj som smakar gudomligt!

Av receptet blev det 8 små pajer vilket är perfekt för oss. Sparade ett par framme och resten åkte in i frysen för kommande fikastunder.

Och som vanligt när man tar fram kameran så kommer en nyfiken liten fröken och vill kolla vad matte håller på med...
Missy vet att hon inte får vara på köksbordet, men ibland kan frestelsen bli för stor.... -Åh, matte. Vad gott det luktar.. är det grädde? Jag får smaka..???

Här kommer receptet för er som vill prova.

Pekankolapajer
I de här små pajerna gömmer sig ett krämigt och knaprigt inre...

ca 8 små pajer
Pajdeg:
100 g rumstempererat smör
2 dl vetemjöl
1/2 msk strösocker

Fyllning:
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
25 g smör
1/2 dl mellangrädde (27%)
2 mediumstora ägg
1 tsk vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
100 g pekannöter, orostade
salt

Till servering:
florsocker
2 dl grädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Pajdeg: Nyp ihop smör, mjöl och socker. Tryck ut degen i små formar, nagga bottnarna med en gaffel.
Ställ formarna i frysen 15 minuter.
Ta ut och grädda dem i ugnen 15-20 minuter, tills de har fått lite färg.
Fyllning: Häll socker, sirap, smör och grädde i en teflonpanna. Låt blandningen sakta koka upp och låt puttra 2 minuter. Dra från värmen och låt svalna 5 minuter.
Vispa äggen skummiga i en skål. Rör i mjöl, vaniljsocker, nötter och 1 krm salt.
Tillsätt sirapsblandningen försiktigt och under omrörning till äggsmeten. Häll blandningen i pajskalen.
Grädda formarna på nedre falsen i ugnen 25 minuter eller tills fyllningen har stannat. Låt pajerna svalna.
Till servering: Pudra florsocker över pajerna och servera med vispad grädde.

Från Laga Lätt nr 9/2011, sid 34


Hoppas ni alla har en lika underbar söndag! Just nu kikar faktiskt solen fram här. Härligt!

9 kommentarer:

hemma hos lilla mej sa...

Bara så söt liten Missy !Åååå vad smarrigt det ser ut.Tack söta du för receptet.Ha en skön söndag.Kram Rita ♥

Karin - Mina Rum sa...

Det både ser och låter väldigt gott med de där pajerna. Går det att göra som en stor paj istället? Har du testat det? Skulle vara perfekt att ha som fredagsfika på jobbet.

Ha en fortsatt mysig söndag. Kram!

Annika kort & gott sa...

Det både ser och låter helt ljuvligt gott!
kram Annika

Ninnis sa...

Mums vad det ser gott ut. Tack för receptet det måste provas...=)

Kram Ninni

Linda sa...

Vilken fin blogg du har! Underbara bilder! Kram Linda

Lotta 8`) sa...

Pajen ser mycket god ut - farligt god :) Receptet spar jag, måste ju prova när det är något nytt :)

Just nu åskar och regnar det och jag tänker på maken som är iväg och fiskar..... stackarn, nu blir han våt :) Får tända brasan så han kan värma sig när han kommer hem. Ha en bra vecka, kram :)

Fröken Fräken sa...

Mums! Klart att man försöker smajla sig in för att få en smakbit!
Här har det också varit lite märkligt väder, men så länge det är varmt så är jag nöjd!

Tina sa...

Den desserten hade suttit bra nu, har just avnjutit en god middag men ingen efterrätt, tyvärr!

Kram!

VIT och PASTELL sa...

Ååh vad del låter gott. Tror jag har smakat sån paj i tonåren men kommer inte alls ihåg hur den var. Kanske dax att baka en och uppfriska minnet ;-)

Kram Mia