...och lite trädgård förstås!

tisdag 21 oktober 2008

Recepttips




Här hemma brukar vi vara ganska dåliga på att variera maten... oftast blir det sånt som går fort och lätt. Man är ju lite lat...
Men i helgen ansträngde jag mig lite extra för en gångs skull...
Till huvudrätt blev fläskfilé med ädelost och tillhörande potatisgratäng. Jag gillar att laga mat när man kan fixa iordning och sen in i ugnen. Under tiden det blir klart så hinner man plocka undan i köket och duka.
Till efterrätt smulpaj med blåbär och vaniljsås! Mums! Pajen gjorde jag i mindre portionsformar, de hjärtformade köpte jag för en billig peng på min senaste tur till Ullared. Nu blev de premiär invigda, precis lagom stora för en person.
Recepten hittar du lite längre ner.
Har du någon god mat du vill tipsa mig om? Jag tar tacksamt emot alla tips...


Fläskfilé med ädelost

Ingredienser till 4 personer:

1 ½ - 2 fläskfilébitar
färska champinjoner
ädelost - kryddor
vitlök
tomater
3 dl grädde
riven ost

Gör så här:

Skiva fläskfilén i små bitar och bryn dem i stekpanna. Gör likadant med champinjonerna. Lägg detta i en smord form och smula över ädelost och pressad vitlök. Lägg på tomatskivor och krydda. (jag bruka salta och peppra bara)
Häll sedan över grädden och allra sist strö över riven ost.
Klar att gratinera tills den blir gyllenbrun, ca 20 minuter. 225 grader.



Blåbärspaj

4 portioner

Smuldeg:
100 g smält smör
½ dl strösocker
2 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 1 liter blåbär
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl

Gör så här:
Skölj och rensa bären. Blanda dem med socker och mjöl. Smält smöret till smuldegen. Rör ner socker och mjöl. Rör tills det blivit en deg.Låt svalna något.
Bottna en pajform med blåbären. Smula över degen.
Grädda pajen 15-20 minuter i 200 grader.
Servera med vaniljsås, vipsad grädde eller glass.


Önskar er alla en fortsatt trevlig vecka!

22 kommentarer:

Tabergstösen sa...

Mums vad blåbärspajen ser god ut, jag älskar blåbär (men glömde som vanligt att plocka några i sommar). Sparade genast receptet, tack tack! Kram, Josefine

Karin A sa...

Ser och låter jättegott ut! Söta små portionsformar... :) Blev väldigt sugen på blåbärspaj nu.

Uret är inte från Prag utan från domen i tyska Münster! Ha det gott! Kram Karin

Cornelias Cottage sa...

Så söta formar!

Kan tipsa om grantinerad fransk löksoppa. Höstigt och gott!
http://www.sopprecept.se/Fransk-loksoppa

Hem och Lycka sa...

Mums, vad gott det ser ut!

Jag älskar detta - enkelt och gott samt passar ju finfint nu till kommande tider men jag använder det året om. http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15747

Kattfot sa...

Mmmm så gott det låter alltsammans. Så fint med formarna :)

Hem och Lycka sa...

Hej igen, vitahem-träff är några tjejer som jag träffat på ett forum som träffades i verkligheten för ett tag sedan. En gjorde en sluten blogg för att man skulle kunna byta tfnnummer etc..

Ja, prova laxen - den är mycket god! kram

Anonym sa...

Nu blev jag hungrig. Vad kul att servera i mindre portionsformar. Min mamma ska till Ullared nästa vecka. Tror hon ska få köpa mig några hjärtanformar om de finns fortfarande.

Karin Theasrum.blogg.se

Solstrimmor & Stjärnstrålar sa...

Låter jättegott! Ev lägger jag in ett recept på god och rolig Halloween-mat. Men det är lite pyssel med det.
Önskar dig en bra vecka!
kram
nina

Living by Milla sa...

Tack för recepten, det ser väldigt musmigt ut! Kan nog använda mig av något på måndag då jag ska ha tjejmiddag och fantasin tryter.

kram Camilla
Ps. Tack för din goa kommentar, blev så glad!

Underbara Små Ting ~Carina~ sa...

Åh så gott det låter och jag får tacka för att du delar med dig av dessa recept som verkar jätte goda.

Självklart lånar jag med recepten och blåbär har jag massor av så nu får jag använda dom till något nytt och det passar jätte bra.

Kram Kram

Karin sa...

Finns det något godare än blåbärspaj? Knappast, ser supermumsigt ut.

Karin sa...

Var jag som skrev senaste inläggget

Guldkant På Livet sa...

Gud så gott det där lät, tack så mycket för recepten, det ska defintivt testas! Kanske jag tom kan pröva göra rätten med älgkött! Jag brukar nämna ett café med namn Cafe Bagarstugan i min blogg. Nu har hon öppnat blogg med alla hennes egna fantastiskt goda kakrecept i bloggen, den heter BAGARSTUGAN och länk finns i min blogg! Många hösthälsn till dig fr Dalarna!

Lallis - liv och leverne sa...

Men så otroligt söta formarna är:)
Och så måste jag prova båda recepten.
Tack gumman.
Kram Lallis

Marina sa...

Så gott det låter! Maken gillar inte ädelost men den går ju att byta ut. Jag har alltid matlista hos mig. KOlla där om du vill.

Anne sa...

...Underbara recept och underbara bilder. Dessutom väldigt roligt när man ramlar in här och ser att du bor i Kungälv, jag med...

Ha en bra dag, Anne

Ulli sa...

Vilka recept! Låter supergott! Jag fick ett tips idag om en Quiche paj med Brie ost och salami. Låter gott det också tycker jag, men jag har ännu ej provat.

Lycka till i min tävling. Det blir dragning i morgon.

Kram Ulli

faster atta sa...

ÅÅÅ, jag har sånna formar men har aldrig använt dom så!! Oftast blir det lite godis eller annat gott i men nu har jag ju fått världens inspiration av dig !! Nästa gång vi har gäster blir det efterätt i hjärtformarna! Tack.... ti-hi...

vintage & shabby chic vackra ting i vardagen sa...

Smarrigt...ser verkligen gott ut!

Ha en fin kväll!

junhe sa...

säger bara...MUMS!!!
tack för recepten =)

trevlig helg/ junhe

Villa Hemmet sa...

Vilka fina formar!

- jenny

Clarice sa...

Mmmmm vad gått. Jag som just (igen) har bestämt mig för att minska på "onödigt" ätande.

Trevligt att du vill delta i vår Jultävling.

Kramis,