Igår bakade jag för första gången matbröd med dinkelmjöl. Blev riktigt lyckat om jag får säga det själv... :)
Nedan finns receptet för den som är sugen på att prova.
VITT MATBRÖD, 2 stycken
5 dl vatten
25 g jäst
1 msk olja
1 msk socker
2 tsk salt
12-13 dl mjöl av Dinkel
2-3 dl mjöl till utbakningen
Värm vatten till 37°.
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, oljan, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Täck över med bakduk och låt jäsa en timme.
Arbeta degen lätt i bunken och ta upp den på mjölat bakbord. Forma 2 runda bröd, lägg på plåt eller i välsmorda formar. Bröden jäses utan bakduk i 20-30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225°, 10 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare ca 20 minuter.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
15 kommentarer:
Receptet är sparat. Jag har sökt efter ett bra recept med dinkel men de jag har bakat har blivit lite torra så nu ska jag testa ditt. Tack så mycket. Ha det gott. // Solan
Hej
vad är dinkel tänkte jag först innan jag såg bilden på ditt fina bröd... Det var nog ett tag sedan jag han läsa mina mattidningar inser jag nu. Fast dreglade faktiskt lite i "Mat & Vänner" tidigare idag. De har verkligen urmysiga recept. Rekommenderas!
Kram från Kicki
på Thyrasgård
Vad spännande att baka med dinkel... jag har bakat på eftermiddagen idag till kalasen vi ska ha imorgon och på fredag. I morgonbitti fortsätter jag med bullar..orkar inte mer idag.
Kram Camilla
Vad gott det låter!! Kram!
Mmmm det ser fantastiskt gott ut! Ska absolut testa ditt recept någon gång snart. Det är ju så kul att baka. När jag bodde i Tyskland använde jag mycket mer dinkel än här...prövade tom att göra dinkellussebullar.
Ha det gott! Kram Karin
Det brödet ser både gott och nyttigt ut! Tack för receptet det får vi nog testa!
Ha en skön helg!
kram
nina
Åååå , detta ska jag garanterat prova! Vi bakar i stort sätt allt matbröd själva just för att vi tycker att det är godast. Men oftast blir det ju inte så stora variationer i utbudet. Så tack för receptet!
Jag har inte heller bakat med dinkel någong gång...kanske borde prova, den ser ju väldigt god ut!
Kram
Marie
Å så gott det ser ut, tänker mig nybakat, varmt med lite te till... Mums! Trevlig helg, kram!
Mums, det såg verkligen gott ut det där! Det var evigheter sedan jag bakade bröd, då tekakor. Borde vara dags snart igen..
Hoppas du har en mysig helg!
Kram, Josefine
Härligt med nybakat! Jag har bytt ut allt vanligt mjöl mot Dinkel. Funkar jättebra! Tycker att det blir godare också, lite mustigare. Att det sedan är nyttigare blir man ju inte ledsen av!;-)
Ska prova ditt recept!
Kram
Såg jättegott ut!
Kram Bea
nybakt bröd är sååå gott, jag bakade festbröd till min syster när hon var här =) ha en bra söndag/ kram junhe
jag bakade också bröd igår
jag bakade också bröd igår
Skicka en kommentar