...och lite trädgård förstås!


måndag 26 januari 2009

Fransk chokladtårta

En chokladtårta njöt vi av igår... Mums! Den är superlätt att göra och super-super god!
Receptet har jag haft i många år så tyvärr vet jag inte var det kommer ifrån från början...Man kan göra den på två sätt (snabbvis eller lite mer komplicerat med att dela ägg osv...) Denna gång gjorde jag på snabbvis :)



Fransk chokladtårta

En ljuvligt god men mäktig chokladtårta som nästan är som konfekt. Tårtan går bra att djupfrysa, men i så fall bör man vänta med att glasera den tills den tinat.
Chokladglasyr i frys kan bli tråkigt småprickig.

Det här behövs:
150 g smör eller margarin
2 dl socker
150 g mörk blockchoklad
4 ägg delade i gulor och vitor
1 ½ dl vetemjöl (inget bakpulver)

Glasyr:
100 g mörk blockchoklad
1-2 msk smör

Börja med att smälta chokladen. Bryt sönder den i bitar och lägg dessa i en djup tallrik med breda kanter. Placera tallriken över en liten kastrull med kokande vatten så smälter chokladen lätt.
Rör under tiden smöret riktigt mjukt och poröst tillsammans med sockret. Lägg sedan i en äggula i sänder och rör om väl mellan varje. Vitorna läggs i en annan skål så länge.
Häll sedan ner den varma chokladen i äggsmeten och rör om. Tillsätt vetemjölet.
Vispa äggvitorna riktigt luftiga och styva. Vänder ner hälften av äggviteskummet i smeten, sedan resten av äggvitorna med lite varsammare rörelser. Smeten behöver inte bli jämn. Häll eller lägg smeten i väl smord och bröad form (som rymmer 1,5 liter), helst en form med löstagbara kanter.
Grädda i 175 graders ugnsvärme i 30-35 minuter. Den här kakan ska inte bli helt genomgräddad. Den ska fortfarnade vara alldeles lös i mitten när man provar på vanligt sätt med en sticka.
Låt kakan svalna. Eventuellt kan man låta den stå upp och ned en stund medan den kallnar. Den har nämligen en tendens att sjunka lite i mitten annars.
Glasera med smält blockchoklad blandad med en smörklick. Smörklicken gör att den färdiga tårtglasyren inte går sönder när tårtan sedan skärs upp. Låt glasyren stelna.

På snabbvis:
Man kan hoppa över momentet med att dela gulor och vitor och vispandet av vitorna. Istället rör man ner äggen, ett i sänder och rör om flitigt mellan varje. Lika perfekt i konsistensen blir kanske inte tårtan på det här viset, men jag undrar om någon egentligen märker det...


10 kommentarer:

Jenny sa...

Nams! Själv har jag KÖPT en kaka idag, ville fira en sak men orkade inte baka. /Jenny

Anonym sa...

Det receptet ska provbakas. Choklad är enn livsnödvändighet!
Kram A-S

Lallis - liv och leverne sa...

det är ju helt underbart med chokladtårta.
Och detta recept måste jag prova. Tusen tack:)
ha en fin kväll.
Kram Lallis

IKT i min vardag sa...

Härlig, härlig men farligt,farligt god ser kakan ut att vara !;)
Tack för receptet. KiA:den måste ju få jobba ;)

Kram

♥ Fyra årstider sa...

Tack ..passar perfekt till min 35 års dag nästa vecka..har spartat receptet.
Kram Lotta

Ullis/Leva på landet sa...

Blri perfekt till sönerna som älskar chokladtårtor. Missade att beställa magasinet och får nu vänta till helgen innan jag får mitt.

Kramar Ullis

Anonym sa...

Vad fint det blev med silvorkulorna på, det ser så proffsigt ut då.

Anna dreamhome sa...

MMMMmmmmums!!! va gott, å vad jag blir sugen!!!
Kram på dig/Anna

Anja sa...

Hej!
Tack för en super bra och inspirerande blogg!
Jag bakade nu denna franska chokladtårta, dessvärre glömde jag av tiden så jag tror att den gräddades lite längre än den skulle, men den blev inte bränd. Den var inte kladdig i mitten utan helt torr som en chokladsockerkaka ungefär. Är det tänkt att den ska vara så mjuk? Jag har nämligen letat som en tok efter en chokladtårta som är helt fast i konsistensen som en tjock kladdkaka med mycket mörkblockchoklad. Har jag gjort helt fel, eller ska den vara så som jag beskriver? Och har du den blekaste aning om var jag kan hitta ett recept dylika min beskrivning? Tvekar inte en sekund på att denna också är supergod. Det luktar helt underbart! Men jag åt en sådan chokladtårta med fast konsistens för ett tag sedan och blev riktigt sugen på en sådan.

Ha det gött!

Kramar

Hem och Harmoni Marie sa...

Anja... tyvärr kom jag inte åt någon länk till dig. Så det blir svar här, hoppas du ser det :)

När jag har bakat denna tårta så är den först lite mjuk men blir ganska mycket fastare efter en stund i kylen. Speciellt när glasyren kommit på.
Oftast har jag bakat den dagen före, så det har gått några timmar. Då stelnar den liksom till....

Hoppas den blev lyckad och god!

Kram Marie
PS. Jättekul att du hittade hit!